5 SEO mythes onder de loep: wat klopt en wat niet?
Er hangen nog steeds veel mysteries rond SEO. Google verandert het algoritme namelijk tot twee keer per dag, waardoor veel mensen wel eens de kluts kwijt zijn hoe ze hun website goed vindbaar kunnen maken door onder andere de juiste zoekwoorden te gebruiken. Search Engine Optimisation is hoe dan ook essentieel om te zorgen dat je klanten blijft aantrekken naar je website. Daarom deel ik vandaag vijf mythes met jou, om je te helpen in te zien wat nu waar is en wat niet.
Mythe 1: SEO is dood
Mensen denken soms dat SEO verouderd is en dat het een technologie is die ondertussen wel achterhaald zal zijn. Nochtans is het een strategie die je op lange termijn vooruit helpt. SEO betekent namelijk dat je organische technieken gaat inzetten zodat alle content op je website een hogere ranking in zoekmachines krijgt, zoals bijvoorbeeld in Google. Zo zorg je dat mensen je online kunnen vinden doordat je website vindbaar is via de juiste zoekwoorden.
Met SEO ga je er dus alles aan doen om het algoritme naar je hand te zetten. Dat betekent dat SEO helemaal niet dood is, net als die algoritmes die nog altijd dagelijks veranderen 😉
Mythe 2: Goede content is goed genoeg
Content is key! Inhoudelijke content is natuurlijk enorm belangrijk, maar op vlak van SEO is dat niet het enige cruciale. Het is natuurlijk fijn om, wanneer je gebrek aan contentinspiratie hebt, eindelijk wél ideeën te vinden om een goede tekst te schrijven. Maar het is ook belangrijk dat je ook rekening houdt met andere elementen.
Je kan namelijk waardevolle content creëren op twee verschillende manieren: marktonderzoek en SEO-onderzoek. Marktonderzoek is zeer nuttig voor je bedrijf, maar er kruipt ook best wel wat tijd in om surveys af te nemen, mensen te bevragen enz. SEO-onderzoek is de andere manier, waarbij je gaat opzoeken wat de beste periode is om content online te laten verschijnen, welke zoekwoorden relevant zijn en hoe je die het beste gebruikt in je teksten. Eigenlijk voer je idealiter zowel een markt- als SEO-onderzoek uit, zodat de resultaten complementair kunnen werken en elkaar versterken.
Leesbaarheid vs. vindbaarheid
Misschien vraag je je nu af wat dan het verschil is tussen je content optimaliseren en je content SEO-vriendelijk maken. Wel, als je content gaat optimaliseren, betekent dat dat je de tekst makkelijk navigeerbaar maakt voor de lezer. Je haalt de spellingsfouten eruit, zorgt ervoor dat de opmaak de leesbaarheid bevordert en voegt een paar ondersteunende afbeeldingen toe. Dat zorgt ervoor dat je lezer waarschijnlijk wat langer blijft hangen, maar mensen zullen je tekst maanden na publicatie helaas niet meer terugvinden.
Als je daarentegen een tekst gaat schrijven op basis van SEO-onderzoek, vergroot je de kans dat mensen je content maanden of jaren later nog gaan terugvinden, en daardoor op je website gaan terechtkomen.
Daarom dat ik aanraad om een markt- en SEO-onderzoek te combineren. Via marktonderzoek kan je het perspectief van je artikel bepalen en de link met je doelgroep duidelijk maken. Zo speel je in op wat die graag wil weten en wat hun noden zijn, terwijl je daarna de juiste zoekwoorden kan gebruiken om je SEO te benutten en je tekst als het ware langer kan laten leven.
Mythe 3: SEO-keywords kiezen en klaar!
Denk je dat je geen zoekwoordanalyse moet doen om aan je content te beginnen? Think again! De beste content is gebaseerd op onderzoek en data. Het is dus belangrijk dat je ook relevante zoekwoorden vindt om die te gebruiken in je teksten.
Als je net start, is het nuttig om competitieve zoekwoorden te kiezen van tussen de 100 en 500 zoekvolume. Daarvoor kan je tools gebruiken zoals Ubersuggest of Google Keyword Planner, om zo te ontdekken welke keywords er allemaal relevant zijn en welke zoektermen mensen vaak gebruiken.
Toch gaat SEO niet alleen maar over zoekwoorden, ondanks de mythe die bij vele mensen leeft. Ook de technische kant van je website en bijvoorbeeld linkbuilding zijn belangrijk om je online content te optimaliseren.
Wil je een crash course in wat er allemaal speelt in de wereld van SEO? Dan is het ABC van SEO exact wat je nodig hebt!
Mythe 4: Met goede SEO-teksten komt de rest vanzelf
Helaas, wanneer je tekst SEO-friendly is, ben je nog niet klaar met je contentoptimalisatie. Naast de organische bezoekers die binnenkomen via SEO, is het zeker ook goed om je content te delen op sociale media. Denk daarbij niet enkel aan LinkedIn of Instagram, maar overweeg bijvoorbeeld ook eens een funnelstrategie op Pinterest. Via sociale media kan je enorm veel potentiële klanten bereiken die via SEO alleen waarschijnlijk niet op je website zouden beland zijn. SEO is namelijk een langetermijnstrategie, die loont wanneer je een goede basis hebt opgebouwd. Hoe meer relevante kanalen je daarnaast nog gebruikt, hoe meer je de kans op de juiste lezers natuurlijk vergroot!
Mythe 5: Korte teksten: de way to go voor SEO
Sommige mensen denken dat korte artikels beter zullen presteren op zoekmachines. Korte teksten hebben inderdaad iets meer kans om volledig gelezen te worden, zoals voor mensen die minder tijd hebben of niet zo graag lezen. Wie het korte artikel volledig leest, blijft dan net iets langer op de website. Dat zorgt ervoor dat het algoritme van Google goede punten geeft aan deze pagina, omdat die interessant blijkt te zijn voor de lezer.
Toch is de lengte van je artikel niet het belangrijkste voor een zoekmachine. De best presterende artikels op Google blijken namelijk 1500-2200 woorden lang te zijn. Ja, lees die zin maar eens opnieuw. Another myth busted? Yes!
Gelukkig hoeft dat niet te zeggen dat al jouw artikels lang hoeven te zijn. Ah nee, hadden we niet net gezegd dat korte artikels beter zijn?! Hold your horses, laat me dit even uitleggen 🙂
Google wil de beste zoekmachine ter wereld zijn, en wil dus de meest kwalitatieve antwoorden voorzien bij zoekopdrachten. De kans is groter dat er een goed antwoord zal zitten in een lang artikel dat inzoomt op meerdere aspecten van de zoekopdracht, dan op maar één element. Google focust dus niet alleen op de lengte, maar ook op de kwaliteit en relevantie van het artikel.
Het is je hopelijk nu wel duidelijk: SEO is en blijft belangrijk om op lange termijn organische lezers te bereiken. Heb je interesse om meer bij te leren over hoe je SEO kan toepassen op jouw eigen website en teksten? Bekijk hoe ik je kan ondersteunen op vlak van zoekmachine optimalisatie in het SEO aanbod.