3 tips voor meer websiteverkeer met Pinterest

Ik krijg vaak vragen over Pinterest. Misschien ben jij ook niet zeker of het platform je tijd wel waard is en wat je er dan mee kan behalve prentjes pinnen.

Je kan hier ook de mini-gids met 6 tips om te starten met Pinterest voor Business raadplegen.

Ik wil je vandaag graag 3 tips meegeven voor meer websiteverkeer met Pinterest. Dat wil zeggen: meer pin views = meer clicks = meer websitebezoekers = meer kansen op conversies. #hallellujahletsdothis

Tip 1: Gebruik SEO, ook op Pinterest

Het eerste dat je moet weten over Pinterest, is dat het net zo zeer een zoekmachine is als Google en Youtube. De vormgeving en zoekintentie is alleen wat anders. Pinterest denkt dat de visuele manier van pins en borden de gewenste ervaring biedt voor bepaalde zoekopdrachten. Vaak zijn dat inspiratiegerichte zoekopdrachten. In elk geval, als Pinterest een zoekmachine is, dan betekent het dat SEO ook belangrijk wordt!

Als je nog niet vertrouwd bent met SEO (of zoekmachineoptimalisatie), dan kan je mijn Start met SEO: Fundamentals cursus volgen. Daarin leer je de absolute basis van SEO met veel voorbeelden, in het Nederlands en gericht op de Belgische markt. 

Waarom is SEO belangrijk op Pinterest?

Wel, ik neem aan dat als iemand naar jouw oplossing zoekt voor hun probleem je graag wil dat ze jou tegenkomen, toch? Daarom moet je je content op Pinterest ook optimaliseren met sterke zoekwoorden en beschrijvingen, een goede bordstructuur, en hoge autoriteit.

Hoe pas je SEO toe op Pinterest?

1. Gebruik de autosuggest van Pinterest.

Zo ontdek je welke woordcombinaties vaak gezocht worden. Je begint te tippen in de zoekbalk en Pinterest geeft vanzelf suggesties voor wat je erbij kan tippen.

2. Gebruik deze zoekwoorden in de titels van je pins én borden.

Door de zoekwoorden te gebruiken in de titels van je pins en borden, en ook in de beschrijvingen van je pins én borden, kan je gevonden worden voor zowel je pins als borden. Bovendien zien de crawlers een duidelijke structuur die het makkelijker maakt om tot de meest relevante content te surfen.

3. Zorg voor goed gestructureerde borden.

Opnieuw, dat maakt het makkelijker voor crawlers om te navigeren door jouw content in combinatie met slimme zoekwoorden.

4. Zorg voor een mix van je eigen content en die van anderen

Doe dit volgens de 80/20 regel! Zo verhoog je je kansen om ook van andermans autoriteit en vindbaarheid te genieten.

Deze tips kan je nu meteen al gaan toepassen. En misschien wist je dit nog niet, maar pins zijn ook vindbaar in Google. Met goede SEO heb je dus dubbele kansen om gevonden te worden!

Tip 2: Volg best practices voor de vormgeving van je pins

Er zijn verschillende dingen waarvan we weten dat ze werken op Pinterest. De grafische vormgeving van je pin speelt een belangrijke rol bij je vindbaarheid op Pinterest. Je wil eruit springen tussen alle andere pins.

Best practices voor de vormgeving van je pins

1. Maak langwerpige pins

Langwerpige pins nemen meer van je scherm in beslag en vallen daardoor meer op. 

2. Maak je tekst super leesbaar.

Dat wil zeggen, ga voor grote lettertypes die makkelijk leesbaar zijn en voor kleurcontrast (bvb. donkere letters op lichte achtergrond).

3. Gebruik je branding om herkenbaarheid te creëren.

Je mag zeker je logo ook in de pin verwerken, net als je website of social media handle. 

Je hoeft niet meteen al je pins te gaan aanpassen natuurlijk. Focus je eerder op je nieuwe pins en optimaliseer deze.

Tip 3: Zorg voor een goede ervaring op de landingspagina

Als je meer websiteverkeer met Pinterest wil bereiken, dan is het belangrijk dat de pin verwijst naar een landingspagina op je website. Net hetzelfde zoals je voor Google of in advertising zou doen dus.

Wat je pin belooft te doen als je doorklikt, moet de bezoeker terugvinden op de pagina. Ja, ook dit is SEO!

Zorg voor herkenbaarheid op de pagina: dezelfde afbeelding(en) als in de pin, dezelfde kleuren, terugkerende titels en woorden…

PRO TIP: misschien kan je zelfs een lead magnet linken op de landingspagina zodat je deze bezoekers ook op je e-maillijst krijgt? Dat is meteen een goede aanzet voor je funnelstrategie met Pinterest.

Met deze tips kom je alvast een heel eind. Welke tip kende jij nog niet? Welke tips ga je meteen toepassen?

Geplaatst in SEO