Content Struggles: perfectionisme en uitstelgedrag

Heb jij het soms even moeilijk als je content moet maken?

Heb je soms een gebrek aan inspiratie?

Laat je energie het soms afweten als je naast creatief zijn ook nog strategisch moet gaan nadenken over waar je met je content naartoe wil?

En valt alles daardoor soms een beetje stil en ervaar je dan uitstelgedrag?

Voor mij zijn deze zaken alvast heel herkenbaar, by the way!

Ik dacht altijd dat iemand met uitstelgedrag niet genoeg gemotiveerd was of gewoon lui. Maar bij mij uit het zich anders: het is een kwestie van perfectionisme, de meest ongezonde mindset die er is volgens mij.

Enkele dagen geleden deelde ik deze quote “Procrastination is nothing more than self-hatred”. En dat deed me de ogen openen. Want bij mij is het perfectionisme dat leidt tot uitstelgedrag.

Het uit zich bij mij door gedachten als “Ga ik dit wel perfect kunnen doen?” “Heb ik nu genoeg energie om dit perfect te maken?” “Wanneer is het voor mij perfect?”

En perfectie, daar kan je alleen maar naar streven, maar nooit helemaal bereiken. En als je het dan niet haalt, dan is dat enorm demotiverend.

Het is op die momenten waarop ik een gebrek aan energie heb of iets of iemand me aan mijn eigen kunnen doet twijfelen, dat ik zulk uitstelgedrag vertoon. 

Je kan het ook makkelijk herkennen bij anderen, nl. wanneer ze niet meer consistent aan het posten zijn.

Als je altijd dagelijks handmatig post en dan eens enkele dagen geen energie hebt, dan verschijnt er niets. En als je energie dan uiteindelijk terugkomt, zijn er belangrijkere dingen dan bvb. social media die je eerst terug moet oppikken.

En als je er dan eindelijk toe komt om je content terug op te pikken… tjah, dan is er al zoveel tijd niets gepost dat je daardoor weer gemotiveerd raakt.

Voor mezelf heb ik een systeem ontwikkelt dat uitstelgedrag helpt voorkomen en mijn perfectionisme helpt omzeilen. En dat systeem bestaat uit twee delen.

Twee dingen die je kan doen tegen perfectionisme en uitstelgedrag:

1. Ik heb een methode ontwikkelt die mij toestaat om op 1 dag een volledige maand aan content te plannen en zelfs grotendeels te creëren. Zo kan ik op een productief en creatief moment alle posts op voorhand inplannen (met ruimte voor actuele nieuwtjes natuurlijk). Die methode deel ik in mijn online cursus Project Content Plan.

2. Ik heb een database gecreëerd met oneindig veel inspiratie waar ik altijd op kan terugvallen, en dat is mijn platform met Inspiratiebommekes. Ja, natuurlijk gebruik ik ook mijn eigen producten! 🙂

Het is de combinatie van deze twee tools die mij toestaan om consistent te posten. En ook het kiezen van een vast moment (door het in mijn agenda te zetten) waarop ik al mijn content ga plannen en maken.

Een methode en goede basis geven een enorme boost in zelfvertrouwen. Je weet dan zeker dat je strategisch bezig bent, en dat er een reward komt voor al je inspanningen. Het geeft zoveel geruststelling te weten dat er de komende dagen al posts gepland staan, ook op de dagen dat je het te druk hebt of je futloos voelt!

Project Content Plan en de Inspiratiebommekes staan voor je klaar wanneer je ze nodig hebt.

  • Project Content Plan is een online cursus die je het hele jaar lang kan kopen en volgen op je eigen tempo om je content strategie en plan uit te tekenen.
  • Inspiratiebommekes is een abonnement waarbij je slechts twee keer per jaar kan instappen (meestal in mei en in november). Als de deuren op dit moment niet open zouden zijn, kan je je alvast vrijblijvend inschrijven op de wachtlijst en later gratis samples van de bommekes testen.

Mindset is een van de grootste content struggles die content creators ervaren naast een gebrek aan inspiratie, belemmerende gedachten en moeilijkheden om origineel uit de hoek te blijven komen.

Maar voor alles bestaat een oplossing! Hopelijk deelde ik er een die ook voor jou kan werken.