Hoe kan je meer leads verzamelen in 2023?

Het is lange tijd goed gegaan. Je social media haalde bereik en je kreeg leuke klanten binnen in je winkel. Je website zag er top uit en de aanvragen voor je diensten stroomden gestaag binnen. All was well. 

Tot je plots besefte: oei, mijn pijplijn is leeg. Geen nieuwe projecten in het vooruitzicht. Alleen de oude klanten komen nog langs in mijn webshop.

De verkoop stagneert. Je inkomen dus ook.

Er moet iets veranderen. En snel. En liefst ook op een consistente basis. Want dit is een probleem dat nog wel vaker kan voorvallen.

Waar jij nood aan hebt, is een goede lead generation strategie.

Wat is lead generation?

Een lead is een potentiële klant die interesse heeft getoond in jouw product of dienst, maar die nog niet eerder met jou in zee is gegaan. Een lead heeft zich geïdentificeerd als potentiële klant door je bijvoorbeeld te volgen op Instagram, iets van je te downloaden in ruil voor hun e-mailadres of door een contactformulier in te vullen. Met andere woorden: je kan hen bereiken als je dat zou willen.

Salesforce beschrijft lead generatie als “het wekken van de interesse van potentiële klanten met als doel de omzet te verhogen”. Lead generatie is dus het genereren of verzamelen van zulke leads die je kan omvormen tot nieuwe betalende klanten.

Leads genereren is een activiteit. Dat wil dus ook zeggen dat je een strategie kan ontwikkelen om dit op continue basis te gaan doen. Dit kan een inbound marketing of outbound marketing strategie zijn.

Leads genereren met inbound of outbound marketing

Lead generation is iets dat elke business moet doen om levend te blijven. Want als je geen nieuwe klanten binnenhaalt, stop je met groeien. Leads verzamelen mag natuurlijk niet 100% van je focus vragen. Je huidige klanten tevreden houden, is minstens even belangrijk. Hou zeker je metrics in het oog om dit in balans te houden.

Laten we even kijken naar verschillende inbound en outbound marketing strategieën om nieuwe leads te verzamelen. Ik neem social media als vertrekpunt.

Outbound leads

Wanneer je spreekt van een outbound lead via sociale media, heb je die verzameld door bijvoorbeeld zelf DM’s te gaan sturen naar je nieuwe volgers, mensen die je posts liken of op je stories reageren.

De actie komt actief vanuit jou naar een lead die interesse toont, maar die in principe nog “koud” is. De acties die de lead nam (jou volgen of met jouw content interageren) zijn immers acties die geen “echte commitment” tonen naar jou toe, maar het is wel een teken van potentieel.

Inbound leads

Een inbound lead via social media kan iemand zijn die doorklikte naar jouw website of blog via een post, link in bio of advertentie. Zij nemen echt de tijd om verder te kijken dan jouw sociale media alleen. 

Maar let op: in de meeste gevallen gaat het alleen een échte lead, als ze ook effectief hun gegevens achterlaten. Gegevens verzamelen via sociale media doe je bijvoorbeeld door een gratis download of een kortingscode aan te bieden in ruil voor een e-mailadres. Maar het kan ook door inschrijvingen te verzamelen voor een webinar bijvoorbeeld. Deze mensen hebben duidelijke interesse om meer te weten te komen over wat jij aanbiedt of te vertellen hebt. 

Het belangrijkste hier is dat jij hen niet hebt benaderd, maar zij jou.

Lead funnels voor B2B en B2C

Lead generation is iets dat je als ondernemer altijd moet toepassen, ongeacht of je een B2B of B2C of eCommerce business hebt. 

Ik geef je hieronder een basisfunnel mee waarmee je kan starten om jouw eigen lead generation funnel uit te werken. Aan het eind van dit artikel vind je ook een template zodat je binnen een strategisch framework je eigen lead gen flow kan uitwerken van A tot Z.

Stap 1: Wie is je doelgroep?

Als je heel goed weet wie je wil bereiken, dan kan je je boodschap beter op je leads afstemmen. Dan heb ik het zowel over een tone of voice die ze kunnen appreciëren als het format waarin de informatie wordt voorgeschoteld. 

Stap 2: Wat is hun probleem?

Ga eens even terug naar het begin van dit artikel. Jij hebt waarschijnlijk onvoldoende leads of projecten in je pijplijn en je wilt hier iets aan doen. Dit probleem beschrijf ik in dit artikel nog voor ik aan het eigenlijke verhaal begin. Zo weet jij dat ik je begrijp. Dan ga je ook meer open staan voor de oplossing en uitleg die ik je aanbied.

Stap 3: Biedt een voorsmaakje aan

Maak een lead magnet (letterlijk: een sample van jouw aanbod dat dient als een magneet om je leads aan te trekken). De lead magnet heeft als doel aan te tonen dat je een essentieel probleem van je potentiële klant herkent en dat je al kort bewijst dat je dit voor hen kan oplossen.

Stap 4: Promoot de lead magnet

Het enige dat je nu hoeft te doen, is je lead magnet promoten. Dat kan je in principe op automatische piloot aan de hand van advertenties of social media posts die je laat roteren. Maak ook een of meerdere blogposts die je optimaliseert voor SEO zodat deze organisch gevonden worden in Google. Hierin link je je lead magnet die dan dient als extraatje.

Stap 5: Connecteer met je leads

Wat doe je dan als je je leads verzameld hebt? Want nu zijn ze hot – je mag hen niet laten afkoelen! Je zorgt best voor een goede opvolging. Dat kan automatisch (bijv. met een e-mailreeks die automatisch opstart als iemand een lead magnet download) of door zelf contact op te nemen via e-mail of telefoon.

Download de template voor jouw lead generation strategie

leads verzamelen

Nu je weet wat lead generation is en hoe je het kan toepassen in jouw business, is het tijd om ermee aan de slag te gaan! Gebruik het growth marketing canvas om jouw strategie uit te werken van A-Z. 

In deze template vind je een voorbeeld terug van lead generation campagnes die ik uitwerkte in het verleden (B2B en B2C) en een lege template voor jouw eigen strategie. Succes!

2 thoughts on “Hoe kan je meer leads verzamelen in 2023?

Reacties zijn gesloten.