9 inbound marketing strategieën die je onmiddellijk kan toepassen
Niets is vervelender dan wanneer je ‘s morgens in je mailbox een promotionele e-mail ontvangt van iemand die je van toeten noch blazen kent. De kans is groot dat deze mail met de rest van het groot vuil wordt buiten gezet (lees: gedeleted) zodat je de dag met een propere lei kan beginnen.
Of je bent lekker in een flow aan het knallen aan je bureau en plots belt een televerkoper je op met de deal van je leven. Naargelang hoe aangenaam deze persoon is, ga je natuurlijk meteen ophangen of hen misschien de kans geven om op een ander moment terug te bellen.
En hoe ambetant is het als je aan het scrollen bent op de socials en advertenties te zien krijgt van dingen die je helemaal niet nodig hebt… maar nu je ze gezien hebt (meermaals), ben je toch geneigd om maar eens verder kijken. En nu wordt het alleen maar erger: de ads volgen je nu overál!
Iedereen heeft deze situaties al wel eens meegemaakt. Soms komt zoiets heel abrupt en verstoort een actie van iemand jouw dag: we spreken dan van outbound marketing.
Heb je net niet door hoe het komt dat je plots advertenties ziet over een event voor startende ondernemers (je immers nog niemand vertelt over je plannen om je eigen webshop te starten!)… dan ben je waarschijnlijk in een inbound funnel beland!
Het is over inbound marketing strategieën dat ik het vandaag met je wil hebben.
Wat betekent inbound marketing?
Inbound marketing gaat om leads verzamelen met een inwaartse beweging: je leads komen uit zichzelf naar jou toe. Het impliceert dat je lead voldoende geïnformeerd en geïnteresseerd is om met jou contact op te nemen. Bij inbound marketing krijg je dus warme leads binnen zonder dat je ze zelf nog actief moet gaan overtuigen van jouw aanbod. Het enige dat je moet doen is de nodige informatie beschikbaar stellen in het format van hun voorkeur op het moment dat ze er behoefte aan hebben. Zo begeleid je hen passief naar de aankoopbeslissing zonder dat ze het misschien zelfs zelf doorhebben.
Herinner je je het voorbeeld van de ads die je achtervolgen? Je gaat overal onbewust ads en suggesties zien. Op een bepaald moment is je interesse genoeg gewekt om toch eens actief te gaan kijken voor meer informatie. Ben je overtuigd door de informatie die je vindt? Dan zal de kans groot zijn dat je contact opneemt of zelfs meteen overgaat tot een aankoop.
Inbound vs. outbound
Bij outbound maak je een uitwaartse beweging. Jij legt het eerste contact met een persoon waarvan je denkt dat die baat zou hebben bij jouw product of dienst. Je gaat hen bijvoorbeeld opbellen, hen bezoeken in hun winkel, hen aanspreken op netwerkgelegenheden… Deze persoon (of prospect) verwacht misschien helemaal niet dat jij contact zal zoeken. Ze zijn dus een koude lead. Jij moet hen actief gaan overtuigen om 1) naar je te luisteren en 2) je te gaan vertrouwen.
Wanneer zet je inbound marketing funnels in?
Als onderneming is het zaak om je pipeline continu gevuld te houden – of je nu een dienst of product verkoopt, of je nu een agency of webshop hebt. Iedereen wil natuurlijk dat die pijplijn zich automatisch vult met kwalitatieve leads. Het fijne is: je hebt niet veel technische skills en maar een beperkt aantal tools nodig om een lead funnel op te zetten aan de hand van je inbound marketing strategie.
Wat is een kwalitatieve lead?
Het grote gevaar bij het opzetten van inbound marketing funnels is dat je de verkeerde soort leads gaat aantrekken. Je pijplijn zit vol met namen, e-mailadressen en telefoonnummers… maar eigenlijk zijn deze mensen niet geïnteresseerd om geld aan jou uit te geven. Als jij hen dan gaat opbellen of een intake met hen inplant of ze kopen producten in je webshop en ze sturen alles terug… tjah, dan ben jij veel tijd en geld kwijt die je anders had kunnen besteden.
Het is dus belangrijk om goed je doelgroep te definiëren: wie zijn ze, wat zijn hun dromen of problemen, welke obstakels moeten ze overwinnen om hun dromen waar te maken of probleem op te lossen, op welke kanalen gaan ze informatie en hulp zoeken, wat is hun budget, moeten ze beslissingen nemen samen met iemand anders of niet… Dit zijn allemaal factoren die kunnen bepalen of een lead weldegelijk een kwalitatieve lead is voor jouw business.
De voordelen van inbound marketing in jouw marketing & sales strategie
Als inbound marketing je tot nu al best een interessante strategie leek voor jouw business, dan kunnen deze voordelen je alleen maar meer overtuigen. Want wat is Inbound marketing uiteindelijk? Het aantrekken en overtuigen van kwalitatieve leads voor jouw business op een niet-storende manier (als in: je gaat hun dag niet onderbreken met je content).
- Je wint tijd met inbound marketing: als je je inbound funnel op punt zet en vervolgens automatiseert, hoef je zelf geen tijd meer te stoppen in het zoeken en filteren van je leads. Ze zijn al 80-90% klaar om van je te kopen.
- Je bespaart energie met een inbound strategie: de energie die je overhoudt door niet actief mensen te gaan zoeken en overtuigen, kan je nuttiger besteden aan bvb. het verzorgen van een goede after-sales ervaring of het meer in detail onderhandelen van bepaalde contractvoorwaarden.
Voorbeelden van inbound marketing
Nu volgt natuurlijk de logische vraag: hoe doe je aan inbound marketing? Hoe pas je deze strategie toe in jouw specifieke context?
Hieronder lijst ik de drie overkoepelende stappen van inbound marketing op met telkens drie voorbeelden hoe je dit kan toepassen om kwalitatieve leads te verzamelen.
Stap 1: aandacht trekken
Eerst wil je ervoor zorgen dat je doelgroep je leert kennen. Hier zijn drie voorbeelden voor B2B en B2C die je kan gebruiken in jouw business.
Voorbeeld social media: op welk sociaal medium is je doelgroep vaak aanwezig? Welke content consumeren ze hier graag? Dan heb ik het zowel over format als inhoud. Laat je inspireren door andere accounts om jouw eigen content te creëren. (Project Content Plan kan je hierbij helpen)
Voorbeeld remarketing: blijf top of mind bij websitebezoekers door hen te targetten met ads. Zo vergeten ze niet dat ze interesse hadden in jouw bedrijf om hen te helpen hun probleem op te lossen of droom waar te maken. (Vraag jouw advertentie-opleiding aan)
Voorbeeld SEO: door je website of webshop te optimaliseren voor zoekmachines, zorg je ervoor dat je ideale klanten je kunnen vinden in Google, Bing, Youtube, maar ook op sociale media. Jij zorgt voor de content en informatie, zij kunnen deze vinden op elke website met een zoekbalk. (Leer de basis van SEO voor Google of Instagram)
Stap 2: gegevens verzamelen
Nu wil je dat je doelgroep zich identificeert: je wil hen immers kunnen bereiken als zij daar toestemming voor geven.
Voorbeeld nieuwsbrief / freebie: geef je leads een reden om hun e-mailadres met je te delen door een freebie te weg te geven (bvb. 10% korting op de eerste aankoop) en zet hen op je nieuwsbrieflijst zodat je top of mind kan blijven.
Voorbeeld giveaway / wedstrijd: volgers verzamelen via een giveaway of wedstrijd op sociale media is zeker ook een manier om gegevens te verzamelen. Als jij een lead als kwalitatief beschouwt zodra ze je gaan volgen op Instagram, dan is dit een goede acquisitiestrategie.
Voorbeeld contactformulier / intake: de simpelste manier om de noodzakelijke contactgegevens van leads te verzamelen is door hen een offerte te laten aanvragen of een intake te laten boeken via een contactformulier of booking tool.
Stap 3: aanmoedigen tot aankoop
Tenslotte overtuig je je lead om je product of dienst effectief aan te kopen. Ook hier geef ik je drie voorbeelden mee die je kan toepassen.
Bied de voorkeurs betalingsmethodes aan: in België kan je er niet vanuit gaan dat iedereen een kredietkaart heeft, dus zorg ervoor dat men met Maestro of Bancontact ook kan betalen.
Bied incentives aan: denk aan volumekortingen, bonussen of gratis verzending aan vanaf een bepaald bedrag.
After-sales service in de kijker zetten: zorg dat je klant weet waar ze terecht kunnen met vragen, opmerkingen of suggesties na de aankoop.
Design je eigen inbound lead funnel
Wil je graag voorbeelden uit de praktijk uitgewerkt zien? Download dan gratis het Design je eigen lead funnel canvas met voorbeelden voor B2B en B2C, incl. een lege template die je zelf kan invullen.
One thought on “9 inbound marketing strategieën die je onmiddellijk kan toepassen”
Reacties zijn gesloten.