6 tips om je page speed te versnellen

Websites doen het beter in de zoekresultaten van Google Search als ze sneller laden als 3 seconden. 

Oké, dat wat weten we dan.

Met een tool als Pingdom kan je meten hoe snel je website vandaag gaat.

Oké, dat weet je nu ook.

Maar wat doe je nu als je website trager is als die 3 seconden?

Wel, eerst moet je identificeren welke elementen je website vertragen natuurlijk. Daarna kan je deze 6 tips om je page speed te versnellen. Bekijk welke voor jou van toepassing zijn en pas ze toe op jouw situatie.

Versneller #1: Zet afbeeldingen slimmer in

Door je afbeeldingen in een zo klein mogelijk bestand te uploaden, kan je de laadtijd van je site enorm versnellen! Beperk je daarnaast ook tot de essentials. Voeg alleen afbeeldingen toe die bijdragen aan een optimale beleving van de pagina. Zorg er natuurlijk wel voor dat je pagina nog aangenaam en begrijpbaar is als je besluit afbeeldingen te verwijderen natuurlijk.

Versneller #2: Gebruik plugins duurzaam

Plugins die je niet gebruikt, verwijder je best. Net als alle plugins die je eigenlijk zelden tot nooit gebruikt. Het is net onzichtbaar gewicht dat je meesleurt in je rugzak en die je onnodig vertragen. Kies liever voor plugins die je voor meerdere doeleinden kan inzetten. In plaats van de Facebook Pixel plugin te gebruiken, kies je bijvoorbeeld beter voor de plugin Insert Headers and Footers waar je ineens ook je LinkedIn Insights Tag, ESP code en andere handige html codes in kan plakken.

Versneller #3: Beperk je redirects

Had je vroeger een http:// website maar activeerde je intussen je SSL certificaat? Dan bestaat de kans dat jouw website bij het laden nu telkens moet doorverwijzen naar https:// als je een nieuwe pagina opent. Probeer zoveel mogelijk je interne links te updaten naar de nieuwe versie om dit te vermijden.

Versneller #4: Optimaliseer je caching

Verleng de caching tijd van je website naar 14-30 dagen, naargelang hoe vaak je cruciale dingen verandert op je site. Dit zorgt ervoor dat terugkerende bezoekers niet elke keer je site vanaf nul moeten laden. En dat zorgt er dan weer voor dat deze pagina’s sneller laden. Top toch?

Versneller #5: Kies een sneller thema

Sommige thema’s voor je website zijn sneller dan anderen. Kijk hiernaar wanneer je een nieuwe website start. Als je al een website hebt, zoek dan eens wat reviews (en eventueel alternatieven) op over je huidige thema. Misschien is het tijd om te veranderen?

Versneller #6: Ga voor hosting op jouw maat

Geen idee welke hosting je moet kiezen? Er zijn twee dingen waar je zeker naar moet kijken. De eerste is de locatie: waar is de hosting server gevestigd? Dit is idealiter dicht bij waar jouw voornaamste doelgroep is gevestigd (en dat is dus niet per se waar jij bent).

De tweede factor is de capaciteit van de host en het abonnement dat je wil kiezen: hoeveel verkeer komt er op jouw site en kunnen deze host en dit abonnement het aan?

Met deze tips kom je al een heel eind om je websites snelheid te verhogen! Krijg je graag meer hulp bij het uitvoeren hiervan? Dan kan je altijd deelnemen aan de gratis Boost your Page Speed challenge waarin ik nog meer handige tips en tools deel om op vijf dagen je website tot wel drie keer sneller te maken!

Is dit te beperkt voor jou en neem je graag je volledige website onder handen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan is de SEO Audit wat voor jou! Ik analyseer je volledige website front to back en je krijgt een rapport met stappenplan zodat je exact weet waar er werkpunten zitten én opportuniteiten voor het oprapen liggen.

Geplaatst in SEO