Page en site speed zijn een key factor wanneer Google’s algoritme de zoekresultaten samenstelt.

Een website of pagina die te traag laadt schrikt af. Daarom zorg je best voor een laadtijd onder de 3 seconden!

Hier zijn verschillende fouten je waarschijnlijk maakt die je website gigantisch vertragen.

Vertrager #1: Afbeeldingen

Eerst en vooral moet je weten: hoe groter je afbeelding, hoe langer je site moet laden. En zeker als je mobiele data gebruikt, is het verschrikkelijke om meerdere megabytes te zien verdwijnen uit je maandelijks gsm-abonnement. Blijf dus zéker onder 1MB per afbeelding en ga idealiter niet boven 1MB per pagina in totaal.

Onthou daarnaast ook: hoe meer afbeeldingen, hoe langer je site moet laden. Beperk je daarom enkel tot essentiële afbeeldingen. Alles wat niet noodzakelijk is om je pagina goed te begrijpen, kan je dus best weglaten. Dat betekent ook: vermijd slideshows, gallerijen, social media feeds enz!

Vertrager #2: Hosting provider

Een vuistregel voor het kiezen van je hosting provider is: hoe lokaler hoe beter. Doe je research: je vindt een heleboel reviews online over mensen die switchten naar een andere hosting provider en hun page speed zagen halveren.

En lokaal gaan geldt niet alleen voor de laadtijd trouwens, maar ook voor de service: een hosting provider in je eigen tijdzone is wel zo handig als je hulp nodig hebt!

Vertrager #3: Thema’s

Simpel gezegd: er zijn snelle thema’s en trage thema’s. Doe dus je research! Er zijn, net als voor hosting providers, een heleboel reviews online die je hierbij kunnen helpen. En, hate it or love it, de standaardthema’s zijn meestal ook de snelste.

Een andere belangrijke factor om op te letten is of het thema mobile responsive is, want dat zijn ze niet allemaal. Kies meteen de juiste zodat je nadien niet meer hoeft te veranderen! Je wil namelijk op mobiele toestellen ook een goede laadtijd halen.

Vertrager #4: Plugins

Plugins zijn handige programmaatjes die je op de website kan installeren zodat je coole dingen kan doen zonder te moeten programmeren. Wat niemand je vertelt, is dat elke plugin die je installeert ook je site vertraagt. Oeps… Het zou jammer zijn dat je al die coole dingen kan doen maar dat niemand ze ziet om je site niet rankt… Verwijder daarom de plugins die je niet gebruikt. Simple, but effective 🙂

Vertrager #5: Caching

Wat als… je websitebezoeker niet bij elk bezoek je volledige site opnieuw moest laden? Zou dat je website niet veel sneller maken? Je hebt helemaal gelijk!

Stel je cache instellingen in op maat van jouw site. Verander je weinig aan je site, zorg dan dat jouw bezoeker niet elke keer je site vanaf scratch hoeft op te laden. Dat bespaart je misschien wel ettelijke cruciale seconden!

Post je wekelijks op je blog of zet je heel frequent nieuwe producten in je webshop, dan kan je de cache misschien wat frequenter laten refreshen.
Hier bestaan plugins voor die je hier makkelijk bij helpen, zoals WP Caching voor WordPress. Nadien verwijder je ze natuurlijk weer, hé (zie puntje #4).

In de gratis Boost your Page Speed Challenge begeleid ik je stap voor stap om deze vertragers om te zetten in versnellers met opdrachten van max. 10 minuten per dag! Schrijf je in en ga meteen aan de slag!

Geplaatst in SEO

2 thoughts on “5 fouten die jij maakt die je website vertragen

Reacties zijn gesloten.