9 redenen waarom video marketing zo goed verkoopt

Kijk jij liever een video of lees je liever een tekst?

Misschien maakt het voor jou niet zoveel uit, aangezien je besloten hebt deze tekst te lezen? :p

Of misschien hangt het af van wie het maakt? Of van het onderwerp?

Hoewel deze content in tekst formaat gemaakt is (omdat dat nu eenmaal mijn ding is), is video echt wel een krachtig medium om een boodschap over te brengen!

Maak jij al gebruik van video marketing?

Of je antwoord nu ja of nee is, zometeen deel ik 9 redenen waarom video marketing belangrijk is en waarom je het zou moeten opnemen in jouw marketingstrategie.

9 redenen waarom je moet starten met video marketing

1. Je kan een gezicht op de naam plakken

Mensen kopen graag van mensen. En geef toe: je weet toch graag van wie je koopt? Een bedrijf moet echt al een gevestigde waarde zijn om weg te kunnen met een gezichtsloos merk, zoals Coca Cola. Die gebruiken eerder influencers (zoals grote sportnamen en filmsterren) om hun gezicht te zijn. Laat zien wie je bent en/of wie je klant zal spreken als ze contact met je opnemen of een afspraak vastleggen. Video is hiervoor een uitstekend medium.

Voorbeeldvideo: stel jezelf voor.

2. Je kan de verwachtingen managen

Mensen zijn gewoontedieren. En als ze eens iets nieuws proberen, gaat daar vrij veel stress mee gepaard. Maak het daarom makkelijker voor hen door hun verwachtingen op voorhand in te lossen. Wat zijn de stappen die je klant zal doorlopen als ze een aankoop willen doen? Met video kan je het eens zo realistisch maken door letterlijk elke stap in beeld te brengen.

Voorbeeldvideo: een rondleiding in je praktijk.

3. Je ziet het product of de dienst in actie

Soms lijkt een product of dienst wel interessant, maar blijft het toch nog wat abstract. Je kan je misschien niet goed inbeelden hoe het product er in je huis of werkomgeving zou uitzien. Je weet misschien niet of je wel ziek/technisch/slim genoeg bent om in aanmerking te komen voor een bepaalde behandeling of programma. Aan de hand van een video kan je hieromtrent meer duidelijkheid bieden.

Voorbeeldvideo: verschillende manieren om een product te gebruiken in een bepaalde setting.

4. Je hoeft geen lange teksten te lezen

Niet iedereen kan goed lezen. Sommige mensen houden van multitasken. En anderen hebben dan weer een fotografisch geheugen. Wat de reden ook mag zijn, visuele media hebben als voordeel dat iedereen ze kan begrijpen, zelfs terwijl ze iets anders aan het doen zijn. Je kan perfect een video over de voordelen van video marketing bekijken tijdens het afwassen, maar deze tekst lezen is als wat moeilijker. Met een natte vinger verder scrollen is misschien wat moeilijk, hé :p

5. Video scoort beter in het algoritme van alle sociale media

Je kan al sinds 2014 video delen op de grote sociale media. En daar wordt optimaal gebruik van gemaakt. Want het is zo dat video beter scoort in het algoritme. Het is te zeggen, native video’s die geüpload worden op het platform zelf. Waarom is dat zo?

Wel, je gaat sneller stoppen met scrollen als je bewegend beeld ziet. Dat trekt nu eenmaal de aandacht. En als je begint te kijken, blijf je vaak langer kijken – eerst om te kijken of de video wat voor jou is en daarna omdat je wil weten hoe het gaat aflopen.

Omdat video content gebruikers langer op het platform houdt, verdienen de Facebooken en Instagrams van de wereld meer geld aan advertenties (boven, onder en in de video) en daarom zullen ze video meer boosten in de feed.

Voorbeeldvideo: one-minute video’s.

6. Video’s (posts en ads) vallen meer op 

Zoals ik net al schreef, valt bewegend beeld op. Daarom werkt video ook goed in advertenties. En als je dan video gebruikt in advertenties zijn er twee mogelijke pistes: ofwel maak je je video zo authentiek (real & raw) mogelijk zodat het lijkt op een gewone post en de kijker niet echt doorheeft dat het om reclame gaat, ofwel maak je hem zo mooi en professioneel mogelijk dat je wil blijven kijken vanwege de aantrekkelijke esthetiek.

Voorbeeldvideo: leg je product uit in een selfievideo.

7. Je kan er je authentieke ei in kwijt

Online authenticiteit is de currency van vandaag. In tijden waarin likes worden verborgen en iedereen elkaar kopieert, kan je via video je uniekheid laten zien op verschillende manieren: je editing stijl, je muziekkeuze, en natuurlijk ook de inhoud.

Voorbeeldvideo: vlog.

8. Stories geven een live blik achter de schermen

Een soort video marketing waar we het nog niet over hadden is Stories. Dit krachtige medium geeft je volgers een real-time blik achter de schermen en is een uitstekende manier om een intiemere relatie op te bouwen met je (toekomstige) klanten. Je kan laten zien waar je werkt, hoe je je producten sourcet of maakt, hoe je processen in elkaar zitten, wat je doet als je pauze neemt enzovoort. Zo weten je klanten exact wat hen te wachten staat (en wat ze missen als ze niet nu bij je kopen)!

Voorbeeldvideo: een dag in je leven

9. Je kan een gevoel van meer intimiteit en emotie creëren 

Met video marketing kan je emotie creëren op een manier dat met foto nu eenmaal niet mogelijk is. Je kan spanning of een schaterlach opwekken door geluidseffecten, de kijker laten huilen door de juiste muziek, of verwondering creëren en monden laten openvallen met de mooiste dronevluchten. En we kopen nog altijd gemiddeld voor 80% op basis van emotie en slechts 20% op basis van ratio. Video is dus een effectieve manier om emoties op te wekken en een aankoop te versoepelen.

Voorbeeldvideo: testimonial.


Inspiratie nodig voor videomateriaal? Met een abonnement op de Inspiratiebommekes krijg je dagelijks een strategisch contentidee bezorgd waarmee je een jaar lang video (en andere content types) kan maken die jou meer interactie, meer volgers en meer inkomsten opleveren! Stap nu in met een maand of jaarabonnement.