De voordelen van het verbergen van Instagram likes
Voor verschillende mensen is het intussen niet meer mogelijk om de likes van posts op Instagram te zien. Bij de accounts die ik beheer, is dit nog steeds niet het geval. Toch wil ik er even op inzoomen waarom het voor mij niet zoveel zou uitmaken als de likes onder posts toch verborgen zouden worden.
Wat houdt het verbergen van Instagram likes juist in?
Wel, deze “feature” zorgt ervoor dat het totale aantal likes op jouw foto’s niet meer getoond wordt. Hetzelfde geldt voor video views. Alleen jijzelf kan zien wie jouw foto’s leuk vindt aan de hand van hun username in een afzonderlijk venster.
De beslissing om like counts te verbergen voor de buitenwereld heeft als doel stress te verminderen.
Maar dat is niet echt een verrassing, toch?
Adam Mosseri, Directeur van Instagram, zegt dat te veel mensen vandaag alleen maar gefocust zijn op hoeveel likes elk van hun foto’s krijgt. Dat, zegt hij, zorgt voor onnodige, negatieve stress. Het gaat compleet in tegen het oorspronkelijke doel van sociale netwerken: mensen in contact brengen met hun dierbaren.
Het welzijn van gebruikers is de laatste jaren een van de voornaamste bronnen van kritiek. Gebruikers van social media ervaren een negatieve invloed op hun gedrag en een verlaagd zelfbeeld. Sommigen overwegen of neigen naar onethische praktijken zoals het kopen van fake followers en het activeren van like & follow bots.
Mark Zuckerberg van Facebook heeft het afgelopen jaar al enkele veranderingen doorgevoerd op het vlak van gebruikerswelzijn. Een voorbeeld is dat gebruikers van Facebook en Instagram nu op elk platform kunnen monitoren hoeveel tijd ze er dagelijks op spenderen.
Het feit dat Zuckerberg like counts wil gaan verbergen maakt deel uit van de pledge die hij in 2018 aflegde om meer te gaan focussen op “time well spent”.
Dus, ja. Er zijn wel degelijk positieve consequenties aan de nieuwe feature.
Ook al zal het sommigen FOMO bezorgen 🙂
Wat zijn dan de voordelen van het verbergen van likes op Instagram?
Een van de voornaamste voordelen is natuurlijk dat je minder geneigd zal zijn om continu je vind-ik-leuks te gaan checken.
Is dat wat jij vanochtend deed?
Het is namelijk zo dat 79% van alle smartphone gebruikers hun notificaties checkt binnen de 15min. nadat ze wakker werden ‘s morgens. Dus je hoeft je er zeker niet slecht over te voelen! Je bent niet de enige.
De vind-ik-leuk knop heeft je afhankelijk gemaakt (of verslaafd?) aan kortetermijndosissen dopamine. Ik bedoel maar: wie wil er nu niet beloond worden voor iets dat ze gedaan hebben?
Door likes te verbergen worden content creators aangemoedigd om oprecht authentiek te zijn.
Authenticiteit is de nieuwe currency op social media
Misschien is die nieuwe trend je al opgevallen waarbij sommige Instagrammers elkaar proberen te overtreffen op het vlak van “authenticiteit”?
Ze laten hun “ware zelf” zien, hun “imperfecte ik”, als tegenreactie op de hoge like counts die andere onrealistisch, maar wondermooi gecomposeerde foto’s op Instagram soms halen.
Maar is het dan wel authentiek als je imperfectie gaat gebruiken om oprechte authenticiteit te veinzen met als enige doel je like count op te trekken zodat je door anderen beloond zal worden omwille van jouw imperfecties?
Ok, laat die zin maar even bezinken. It’s getting philosophical in here!
Ik hoop alvast dat het verbergen van vind-ik-leuks alle content creators (d.w.z. iedereen die foto’s en video’s op Instagram plaatst) de kans zal geven om zichzelf uit te drukken op een manier die een werkelijke weerspiegeling is van wie ze zijn. En dat liefst zonder dat ze zich zorgen maken om externe factoren zoals like counts.
Want dat is wat “authenticiteit” voor mij betekent.
Laat ons focussen op de relevante succesparameters op Instagram.
Ik zeg altijd dat je niet mag handelen naar vanity metrics. Het aantal vind-ik-leuks geeft geen beeld van de kwaliteit van jouw volgers. Betrokkenheid (of engagement) daarentegen wél.
Met deze tips zorg jij voor meer engagement op Instagram.
Iemand die jouw post leuk vindt doet eigenlijk niet veel meer dan zeggen “Hallo, hoe gaat het?” zonder te wachten op jouw antwoord. Gebruikers die reageren op jouw post hebben veel meer moeite gedaan om te tonen dat ze jouw post écht leuk vinden. Een comment is een interactie die véél persoonlijker is en waarvoor de gebruiker meer moeite moet doen.
Dit is een heel ander perspectief. Zij die nu alleen maar focussen op vind-ik-leuks zullen dan ook hun strategie 180° moeten omslaan. Zij die het eerst én beter doen, zijn de volgende influencers die de grote campagnes in de wacht zullen slepen. Het zal eindelijk gaan om de inhoud, waarde en impact van jouw creaties, en niet om vanity metrics.
Mijn suggestie?
Als je het nu al niet zou doen, ga dan bij jouw Stories bijvoorbeeld volgende zaken tracken: Story Completion (hoeveel volgers kijken jouw Story volledig uit) en Follower Growth over Time (hoe evolueert jouw aantal volgers over langere periodes). Dit zijn parameters die de kwaliteit van jouw volgers meten.
Volgers kunnen gekocht worden. Loyaliteit niet.
Like counts verbergen maakt deel uit van een grotere paradigma verschuiving die het sociale media landschap zoals we dat vandaag kennen danig op zijn kop zal zetten. Dat deze stap impact zal hebben, dat staat al vast. Maar het zal iedereen goed doen als we erin slagen om oprecht authentieke, betekenisvolle content te creëren.
Ik zou wel eens willen weten wat jij hierover denkt. Wat denk jij van Instagrams beslissing om like counts te gaan verbergen?