Meten is weten: 7 website metrics die je moet kennen

Bekijk jij soms de statistieken van jouw website?

Je kan er bijzonder veel dingen uit leren!

Veel CMS systemen (zoals WordPress, Squarspace, Wix…) hebben statistieken in de back-end, maar deze zijn meestal niet zo accuraat als Google Analytics. Als je graag een website wil die bezoekers converteert naar klanten, als je je potentiële klanten vlot wil begeleiden naar de informatie die ze zoeken… dan moet je gewoon Google Analytics hebben.

Ah ja, Claudia en waarom dan wel?

  1. Je krijgt accurate gedragsinfo van je bezoekers
  2. Je ziet demografische data van je bezoekers
  3. Je kan heel precies events en conversies tracken
  4. Je kan ook je advertentiecampagnes (ook die van sociale media) tracken in 1 plaats
  5. Je kan kijken hoe een klant zich gedraagt op je site vs. iemand die nog geen klant is

En nog veel meer! Maar dit zijn alvast enkele belangrijke.

Alle data is natuurlijk volledig anoniem volgens de GDPR wetgeving. Je kan het niet terug traceren naar een specifieke persoon.

Oké, hopelijk heb ik je nu overtuigd dat je véél meer kan halen uit Google Analytics dan uit de standaard statistieken die jouw CMS aanbiedt.

Welke website metrics ga je nu (in het algemeen) tracken?

Ik zeg in het algemeen, want er is nog een verschil tussen een service-based business, blogs en eCommerce bijvoorbeeld)

1. Unique visitors

Dit is het uniek aantal mensen dat op jouw website komt. Opgelet: op zichzelf is dit een een vanity metric. Het wilt op zichzelf niets zeggen. Maar je hebt dit getal nodig om enkele andere in context te kunnen plaatsen.

2. Pages / Session

Een kwaliteitsvolle bezoeker bekijkt meestal meer als 1 pagina. Google Analytics berekent voor jou hoeveel pagina’s een bezoeker gemiddeld opent. Je focust dus best op een gemiddelde van minstens 2. Bij eCommerce ligt dit gemiddelde mogelijk best wat hoger.

3. Time on page

Iemand die vrijwel meteen weer weggaat van je website… da’s meestal niet zo’n goed teken. Iemand die lang op je website is, die is waarschijnlijk jouw pagina’s grondiger aan het doornemen. Dit geeft het algoritme van zoekmachines ook een idee van de relevantie en kwaliteit van de bezochte pagina’s. Je krijgt in Google Analytics een gemiddelde voor alle pagina’s van je site, maar je ziet ook de gemiddelde time on page voor specifieke pagina’s.

4. New vs. Returning visitors

Een interessante om te vergelijken is ook welk percentage bezoekers nieuw zijn op je site en welke terugkeren. Zo weet je of je nog steeds voldoende nieuwe potentiële klanten aantrekt. En zo weet je ook of een bepaalde mediaverschijning of social media campagne nieuwe bezoekers heeft aangetrokken.

5. Bounce rate

Deze is belangrijk om in het oog te houden omdat het ook een essentiële factor is voor je ranking in zoekmachines als Google. Bounce rate is het aantal mensen dat 1 pagina bezoekt op je site en dan meteen weer weggaat. Je site als geheel heeft een bounce rate, en elke pagina heeft ook zijn eigen bounce rate. De bounce rate gaat idealiter omlaag en niet omhoog. Hoe lager de bounce rate hoe beter. Vergelijk dit dus elke maand voor je gehele website en eventueel voor specifieke pagina’s die je promoot. 

6. Top landing pages

Via welke pagina’s komt men het vaakst op je website terecht? Waarom is dat? Hoe is de bounce rate van deze pagina’s? Kan je op deze pagina’s ook een conversie mogelijk maken (bv. met een relevante download of een contactformulier)? Interessant dus om je top 5 tot 10 te kennen.

7. Key conversions

De allerbelangrijkste heb ik voor het laatste bewaard. Conversies. De acties die je wil dat je bezoekers uiteindelijk nemen: een contactformulier invullen, reserveren, iets boeken, iets downloaden, een inschrijving… Je kan conversies instellen in Google Analytics en die worden dan automatisch voor jou getrackt. Je kan hierdoor ook filteren op “converters” en zo ontdekken hoe mensen die geconverteerd hebben zich op je website gedragen. Zo kan je weer bepaalde trends herkennen en op basis hiervan beslissingen nemen.

Hoe vaak moet je je website metrics checken?

Deze metrics ga je elke maand in kaart brengen. Als je dan graag op iets wat dieper induikt, kan je per week, per dag en zelfs per uur gaan inzoomen! En je kan ook uitzoomen tot kwartaal- of jaarcijfers bijvoorbeeld.

Waarom deze specifieke website metrics?

Zoals ik al zei, is “unique visitors” op zich is een vanity metric. Wat je echt wil weten, is of je het juiste publiek bereikt en of ze hun weg vinden op je website. Je wil weten hoe gebruiksvriendelijk je webpagina’s zijn en welke resultaten je behaalt.

Ik ga in deze mail niet meer ingaan op sectorspecifieke metrics. Dat zou ons te ver leiden vandaag 🙂

Wel heb ik een website metric tracker sheet voor je voorbereid waarmee je deze generieke metrics kan meten. Zo kan je gaan meten of je goed bezig bent (en hoe goed dan).

Het is alvast een goede plek om te beginnen als je voordien nog niet(s) hebt gemeten!

Zo, ik hoop dat er een nieuwe wereld voor je open gaat als je aan de slag gaat met Google Analytics en de website metric tracker 🙂

Succes!

One thought on “Meten is weten: 7 website metrics die je moet kennen

Reacties zijn gesloten.